ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ DEMATI ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ...

Καινούριο ανέκδοτο, video, φωτογραφία;
Στείλτο μας στο DIMI_VASO@YAHOO.GR και θα το δεις on-line


Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Ευχή στόν ασθενούντα.


ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ


Σύντομη Ερμηνεία Του Συμβόλου Της Πίστεως

Το Σύμβολο της Πίστεως είναι μια σύντομη ομολογία της πίστης μας που αποτελείται από 12 άρθρα. Τα πρώτα 7 διατυπώθηκαν στην Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο και τα υπόλοιπα 5 στην Δεύτερη.Όταν εκφωνούμε το Πιστεύω ομολογούμε τα εξής :
1. Σαν ορθόδοξος χριστιανός πιστεύω σε ένα Θεό, ο οποίος σαν Πατέρας εξουσιάζει, συντηρεί και κυβερνά τα πάντα, γιατί Αυτός δημιούργησε ελεύθερα τον ουρανό και τη γη, δηλαδή τόσο τον ορατό και υλικό κόσμο όσο και τον αόρατο και πνευματικό.
2. Πιστεύω και σε Ένα Κύριο, το Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό ο οποίος είναι μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα και ο οποίος γεννήθηκε απ' Αυτόν προαιώνια. Είναι φως όπως και ο Πατέρας Του, Θεός αληθινός, γιατί γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Δεν είναι δηλαδή δημιούργημα ή κτίσμα Του όπως πίστευαν κάποιοι αιρετικοί, αλλά είναι της ίδιας θείας ουσίας με τον Πατέρα και δι' Αυτού (του Υιού) δημιουργήθηκαν τα πάντα.
3. Αυτός από άπειρη αγάπη και για χάρη της σωτηρίας όλων των ανθρώπων, όταν πέρασε ο απαραίτητος χρόνος για την προετοιμασία των ανθρώπων και έφτασε ο κατάλληλος καιρός για τη σωτηρία τους, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του και έλαβε σάρκα όμοια με τη δική μας από την Παρθένο Μαρία και το Άγιο Πνεύμα. Δηλαδή έγινε άνθρωπος, σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όμοιος κατά πάντα με εμάς εκτός της αμαρτία.
4. Για χάρη μας σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε σαν άνθρωπος, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν Ο Πόντιος Πιλάτος (26-36 μ. Χ.). Κατέβηκε στον Άδη αφ' ενός για να καταλύσει το κράτος του θανάτου, του Άδη και του διαβόλου και αφ' ετέρου για να κηρύξει στις ψυχές των μέχρι τότε αποθανόντων το Ευαγγέλιο της σωτηρίας και για να απολυτρώσει όλους όσους θα δέχονταν το σωτήριο κήρυγμά Του.
5. Σύμφωνα με τις Άγιες Γραφές αναστήθηκε εκ νεκρών την τρίτη ημέρα από την ταφή Του. Με τον τρόπο αυτό απέδειξε πλήρως την Θεότητά Του και ολοκλήρωσε τη σωτηρία μας, αφού κατέλυσε το κράτος της αμαρτίας και του θανάτου για εκείνους που αληθινά πιστεύουν σ' Αυτόν.
6. Μετά την ανάστασή Του ανέβηκε ξανά με τη δύναμή Του στον ουρανό με την ψυχή και το ένδοξο σώμα Του και κάθισε στα δεξιά του Θεού Πατέρα. Από τη θέση αυτή καλεί και προσελκύει με το Άγιο Πνεύμα Του και την Εκκλησία Του όλους τους ανθρώπους στη σωτηρία.
7. Θα έρθει για δεύτερη φορά στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που μόνο ο Θεός γνωρίζει, για να κρίνει ζώντες και νεκρούς. Με αυτό τον τρόπο θα ολοκληρώσει τη Βασιλεία του Θεού που άρχισε κατά την πρώτη ταπεινή παρουσία Του, και η οποία Βασιλεία θα είναι χωρίς τέλος.
8. Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το οποίο έχει κυριότητα και εξουσία, ζωοποιεί ολόκληρη την κτίση και εκπορεύεται από μόνο τον Πατέρα. Επειδή δε είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό, συμπροσκυνείται και συνδοξάζεται με αυτούς ισότιμα. Οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης καθοδηγούμενοι από το Άγιο Πνεύμα προφήτευσαν τον ερχομό του Σωτήρα Χριστού και προετοίμασαν το δρόμο της σωτηρίας.
9. Πιστεύω και στην Εκκλησία, η οποία είναι Μία, γιατί Μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός, ένα το Άγιο Πνεύμα που την ζωοποιεί και μία η πίστη των μελών της. Αγία, γιατί άγιος είναι ο ιδρυτής της. Καθολική γιατί περιέχει όλη την αλήθεια μέσα στην Ορθοδοξία της, γιατί επεκτείνεται σ' όλο τον κόσμο και επιθυμεί να συμπεριλάβει στους κόλπους της όλα τα έθνη και τους λαούς. Αποστολική γιατί κρατάει ακέραιη και ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων, καθοδηγούμενη από το Άγιο Πνεύμα και ποιμαίνεται από επισκόπους, οι οποίοι με την έγκυρη χειροτονία τους είναι διάδοχοι των Αποστόλων.
10. Ομολογώ ότι για να γίνω μέλος της Εκκλησίας του Χριστού πρέπει να βαπτισθώ στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Με το ένα και μοναδικό βάπτισμα παρέχεται στον βαπτιζόμενο η συγχώρηση από το προπατορικό αμάρτημα και από τις προσωπικές του αμαρτίες.
11. Πιστεύω και αναμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Τότε κάθε σώμα που θα αναστηθεί θα ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12. Μετά την Ανάσταση και την τελική κρίση του κόσμου από τον Χριστό, αναμένω ότι θα αξιωθώ από το Θεό να απολαύσω τη μέλλουσα αιώνια ζωή μαζί με τους αγίους αγγέλους και τους δικαίους. Αμήν.

Το Σύμβολο της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων.Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού, γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι ου τα πάντα εγένετο.Τον δι ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος αγίου και Μαρίας της Παρθένου και ενανθρωπήσαντα.Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου και παθόντα και ταφέντα.Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα, κατά τας Γραφάς.Και ανελθόντα εις τους ουρανούς και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός.Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, ου της βασιλείας ουκ έσται τέλος.Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το κύριον, το ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν δια των προφητών.Εις μίαν, Αγίαν, καθολικήν και αποστολικήν Εκκλησίαν.Ομολογώ εν βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών.Προσδοκώ ανάστασιν νεκρών.Και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.